Monicas volontärsarbete i Thailandkälla:


artikelns skan:
Militär går till attack mot djuren i räddningscentret
Svenska volontärer vittnar om angreppen.

Ett räddningscenter för djur i Thailand har under fler dagar utsatts för angrepp från landets militär. Djur misshandlas och förs bort, uppger svenska volontärer som arbetar vid centret.

Räddningscentret drivs av organisationen Wildlife Friends of Thailand, WFFT.De svenska volontärerna Jonathan Tiberg, Milla Bokemar och Monica Ohlsson är upprörda över den thailändska militärens brutala räd mot djurcentret. Orsaken till angreppet misstänks vara den kritik som centrets grundare riktat mot tjuvskytte av elefanter i landet. Foto: Monica Ohlsson
Militär går till attack mot djuren i räddningscentret
Ett räddningscenter för djur i Thailand har under fler dagar utsatts för angrepp från landets militär. Djur misshandlas och förs bort, uppger svenska volontärer som arbetar vid centret.


Räddningscentret drivs av organisationen Wildlife Friends of Thailand, WFFT.

-De fångade in djuren brutalt och satte dem i rostiga, trasiga burar utan mat och vatten. Djur slogs medvetslösa och släpades härifrån, säger Jonathan Tiberg, en av volontärerna.

I centret i Petchaburi, ett tiotal mil söder om Bangkok, finns bland annat elefanter, apor, tvättbjörnar, leoparder, tigrar och fåglar - djur som fått en fristad efter att ha infångats, utnyttjats och plågats av människor.

-Den 13 februari startade den första räden mot djurcentret. Vi gavs tre timmar att få fram papper på alla 453 djuren här. När vi inte klarade detta bestämde de sig för att ta med de 103 djur vi inte hann med, säger Jonathan Tiberg.

Den officiella motiveringen till militärens agerande är att djuren inte har "sina papper i ordning", och att de skulle hållas fångna på ett illegalt sätt. Enligt WFFT är det verkliga skälet att organisationens holländska grundare Edwin Wiek aktivt och offentligt gått ut och talat om det tjuvskytte av elefanter som pågår i landet. Han har sagt att flera politiker och högt uppsatta tjänstemän är inblandade i den lukrativa handeln med vilda djur för turistindustrin.

WFFT uppger till exempel att de flesta av de elefanter som utländska turister rider på - ett populärt nöje - har infångats i det vilda under hänsynslösa former. När en elefantunge fångas sövs den och beväpnade män skjuter ofta ihjäl flera av de vuxna elefanterna då dessa är mycket beskyddande.

Det är oklart vart de beslagtagna djuren förts. Militären uppger att de förts till ett annat djurcenter, men i själva verket tror svenskarna att de förs till något zoo.

I räddningscentret uppträder soldaterna mycket hotfullt, säger Jonathan Tiberg.

-De hotar att gripa oss och kallar oss för illegala invandrare och säger att vi arbetar här svart. De vaktar oss med vapen så att vi inte försöker smuggla i väg några djur. Vi accepterar ju inte deras påhittade regler och avspärrningarna de har satt upp för att dölja vad som händer.
En apa har blivit illa tilltygad efter hårdhänt behandling av thailändska soldater, som slog till mot räddningscentret och förde bort över 100 djur. Foto: Monica Ohlsson


De svenska volontärerna Jonathan Tiberg, Milla Bokemar och Monica Ohlsson är upprörda över den thailändska militärens brutala räd mot djurcentret. Orsaken till angreppet misstänks vara den kritik som centrets grundare riktat mot tjuvskytte av elefanter i landet.