DiÖ gör en akut insats för hästar i Litauen - April 2013







Mars 2014 2013

Hästar i Litauen som Djurskydd i Östeuropa (DiÖ) har hjälpt till ett bättre liv Under våren 2013 kom det till vår kännedom att ett stort antal hästar i Litauen for illa. Mannen som ägde hästarna hade ansökt om och fått ett stort EU-bidrag för att kunna föda upp den inhemska hästrasen Zemaitukas. En jättefin och mycket populär häst i Litauen och även i andra länder. Något gick snett och hästarna började plötsligt dyka upp litet här och var där de letade efter mat bland soporna. Det gjorde att människor slog larm och distriktsveterinären gjorde ett besök på gården. Den syn som då mötte honom var helt förskräcklig. Mannen hade - eller hade haft - ca 150 hästar på gården. Av dessa låg många döda i ladugården och ute på fältet. Några hästar var i så dåligt skick att de fick avlivas på plats. Ett 20-tal hästar kunde dock räddas och fördes till ett statligt stall. OPAN och SOS Animals sände ett nödrop till DiÖ och undrade om vi kunde ge ett bidrag för att kunna ge dessa hästar adekvat veterinärvård och foder till dess man beslutade om vad man skulle göra med hästarna. De litauiska myndigheterna hade begränsade finansiella möjligheter. DiÖ beviljade omedelbart ett bidrag. Nu, i februari 2014, är pengarna slut. Den man som hittills har haft hand om hästarna har avskedats och en ny person, utan någon som helst erfarenhet av hästar och dess skötsel, har tillsatts att bestämma över hästarnas vidare öden. Vår samarbetspartner i Litauen befarar nu att hästarna kommer att säljas som kött och ber oss att omedelbart skriva till berörda myndigheter och myndighetspersoner i Litauen för att förhindra detta. Det här är en hästras som litauerna vanligtvis är mycket stolta över. Hästarna bör istället säljas på auktion så att intresserade människor - även utanför Litauen - får en chans att få glädje av denna trevliga häst. Det skulle också ge Litauen ett gott rykte när det kommer till allmänhetens kännedom att staten/myndigheterna tar ansvar för dessa hästar och är villig att finna nya ägare till dem. Film på Youtube "Help Abused Horses in Lithuania"- OBS obehagliga bilder. Så här friska och fina hade hästarna blivit i slutet av sommaren ….



DiÖ ställer gärna upp för hästarna i Litauen och skriver nu till bl a den litauiske jordbruksministern, statsveterinären m fl.



10 mars

Fick just ett mejl från Algita som säger att jordbruksministeriet nu beslutat sig för att sälja hästarna på auktion precis som OPAN och vi ville. Algita är helt övertygad om att våra brev har haft effekt. Det tror jag med. Vet av erfarenhet att man, till skillnad från ryssarna, är mycket känslig för kritik från andra länder. Man vill göra rätt även om det finns en och annan som gärna vill sko sig.....

Algita och OPAN fortsätter att bevaka hästarnas vidare öde.