LITAUEN - SOS Animals hund- och kattstall i VilniusNYHETER

110508:  Det lönar sig att protestera...

Det kan vara bra för våra medlemmar att känna till att de protester vi sände till borgmästaren i Vilnius på grund av hans och stadshusets inställning till Vier Pfoten och deras kastrerings- och vaccinationskampanj har haft effekt. Ja, det var förstås fler än vi som protesterade mot stadshusets hållning och allas våra protester har haft effekt. Vier Pfoten lyckades till slut få tillstånd att genomföra sitt projekt och under två veckor kastrerade och vaccinerade de dryg 400 hundar inte bara i Vilnius utan också i Klaipeda.110313:  Hjälp oss att påverka!

Den österrikiska icke-vinstdrivande organisationen ”Vier Pfoten” (Fyra tassar) har projekt i central- och östeuropa för kastrering och vaccinering av gatuhundar och –katter. De ger också inhemska veterinärstuderande möjlighet att praktisera i arbetet. Tyvärr möter organisationen hårt motstånd i flera länder, bl a i Litauen (Vilnius). Där säger kommunen att det är bättre att samla in och avliva djuren. Vår samarbetspartner i Vilnius, SOS Animals, m fl ideella föreningar i Litauen opponerar sig mot kommunens ståndpunkt. Man anser, liksom Djurskydd i Östeuropa, att även gatuhundar och –katter har rätt till ett bättre liv. SOS Animals tar också konsekvenserna av sin åsikt genom att ta sig an djuren och söka nya hem till dem. Ibland måste de förstås inse att ett liv inte går att rädda, men det är en sista utväg. De planerar nu att demonstrera utanför stadshuset.

SOS Animals tror också att påverkan från utlandet skulle kunna få kommunen (borgmästaren) på andra tankar. Vi vill därför föreslå att fler än vi i styrelsen tillskriver borgmästaren i Vilnius till stöd för ”Vier Pfotens” verksamhet.

E-postadress: raimundas.alekna@vilnius.lt Förslag på text: Dear Mr Mayor, The news about you negative view of the ”free-of-charge” neutering and vaccinating of strays in Vinius has reached Sweden. I urge you to reconsider your standpoint and to let ”Vier Pfoten” complete their admirable mission. All living creatures have the right to live!101016:  Goda nyheter från SOS Animals i Vilnius

Algita vår kontaktperson vid hundstallet i Vilnius har just berättat att de nu ser betydligt ljusare på tillvaron. De har nämligen sökt och fått EU medel för att kunna etablera ett riktigt hundstall istället för det ruckel de nu håller till i. Förhoppningsvis räcker pengarna till inköp av den tomt de har option på. Ritningarna för själva huset är klara men till bygget krävs ytterligare pengar. De söker fler sponsorer och kommer också att söka mer EU medel. SOS Animals skulle gärna vilja flytta åtminstone till ett provisorium innan den värsta kylan sätter in. DiÖ följer utvecklingen med spänning!September 2010 - DiÖ startar samarbete med hund- och kattstall i Vilnius (SOS Animals)

Djurskydd i Litauen, nov 2009