Hemma igen efter Polenresan!

Vi har träffat massor av underbara människor och massor av underbara hundar och denna gång även katter! Fantastiska människor som lägger ner en stor del av sitt liv, ibland hela sitt liv på att hjälpa djur i nöd! Människor med stora, stora hjärtan... De gör alla ett fantastiskt jobb!!! Vi som jobbar med att försöka stödja dem känner oss hedrade att få göra det!

Vi hämtades denna gång av Justyna Orlinska som jobbar som volontär på ett kattshelter, "Koci Swiat" ( betyder ungefär Katt Värld ) - utanför Warszawa. Tack Justyna för skjuts och äppelkaka. Kasia Strzelecka, som förestår sheltret, tar hand om 180 katter, 16 hundar och två getter... Huset är uppdelat med olika kattflockar i olika rum. I två stora rum på första våningen finns de friska katterna, även i köket är det katter - de hoppar som eleganta geparder på köksskåpen! Katterna ser välmående ut, några är lite snuviga, de är relativt lugna när vi rör oss mellan de olika rummen. Alla katter är kastrerade, avmaskade och vaccinerade. Då en ny katt kommer sätts den först i en typ av "karantän" på övervåningen, de rummen är avskilda och trappan upp dit är på utsidan av huset. Man försöker verkligen hålla nykomna katter isolerade innan de bedömts som friska.

Det finns kattlucka från ett av rummen så alla friska katter kan gå ut i den stora trädgården som är inbyggd med en hög mur. I trädgården finns olika konstruktioner i trä för katterna att klättra i. På övervåningen finns tre isoleringsrum för sjuka katter. Trots det stora antalet katter verkar allt välorganiserat och rent. Även de katter som är sjuka har blank päls och ser välmående ut. I hur stor utsträckning katterna får nya hem var svårt att svara på, många katter är gamla och har varit där länge. Kattungar är alltid lätta att hitta nya hem till, men inga kattungar finns här nu. På sheltrets hemsida annonserar man om både katter och hundar.

Gården är stor och uppdelad i olika, ganska stora hägn - här finns hundarna. Tyvärr var det nu sen fredag kväll och fotografering var inte att tänka på; vi blev visade runt med en ficklampa

En stor, bedårande vacker Alaskan Malamute finns i ett hägn tillsammans med några ljuvliga byrackor; de stryker tätt intill våra ben när vi kommer in i hägnet. I ett annat hägn finns en liten korthårig, rödbrun hund med otrolig energi; trots att han saknar ett framben skuttar och hoppar han av glädje, springer snabbt mellan oss alla och låter oss gosa en stund... En underbar ung och frisk hund - kommer någon att vilja adoptera en trebent hund?... Vi hoppas alla hundarna kan få egna hem... Getterna har glänsande pälsar men är väldigt rädda; tidigare var de kedjade vid ett träd mitt i byn utan mat, så magra att de var skinn och ben... Nu mumsar de oavbrutet.

När vi kommer in i köket igen får vi kaffe och äppelkaka! Under en stol ligger en liten, mycket rädd hund som är förlamad i bakbenen efter en bilolycka, trots det rör han sig snabbt utomhus när han senare följer oss ut på gården. I soffan ligger en liten, liten hund alldeles nära Kasias ben, tryckt intill henne, de kallar honom Killer eftersom han biter alla som försöker klappa honom; dåliga erfarenheter av människor ganska sannolikt - men Kasia vill han vara nära...

Sheltret har en hemsida på polska som nu också ska få engelsk text för att vi som inte är så bra på polska ska kunna ta del av vad som händer där...EMIR hundhemmet…Många är gamla bekanta; underbara Tomi, Gabi, Bari, Gaja, Mucha, Bambi, Lisio och många, många fler möter oss på gårdsplanen. Nya hundar har kommit till; hundarna från Wegrow och många andra - här finns nu 112 hundar. Som vanligt är hundarna välmående och lugna, de flesta som möter oss på gården är kontaktsökande, många får vi kela och gosa med och alla hundar älskar Krystyna och Tomasz! Några hundar är väldigt skygga, även rädda och skräckslagna - vad har de varit med om?

Vi går in i hägnet med Kontra, Ida och Reda. Kontra sitter tryckt intill väggen och ser på oss med stort misstroende, men när Krystyna lägger händerna vid hennes huvud lutar hon sig tungt mot dem - Krystyna är den enda hon litar på - än så länge... Många hundar verkar trivas med livet på sheltret, de leker med varandra, ligger på taken till sina kojor och spanar, eller utmanar varann genom staketen... Inga hundar vankar i neurotiska cirklar i hägnen, ingen gräver frenetiskt eller verkar stressade. Kanske väntar de inte någon förändring utan lever bra här... Men det finns även de som kastar sig över oss och som absolut skulle trivas ännu bättre med livet i en alldeles egen familj... Denna eftermiddag får den vackra huskien Xenia ett nytt hem - en familj med tonårsdotter hämtar henne och vi önskar dem många fina år...

Täckena är överlämnade och de kommer att komma till god användning under den kalla årstiden! Många hundar är magra och sjuka när de kommer hit, med hudsjukdomar som gör att de tappat päls; då fryser de och täcken är bra att ha!

Sponsorhundarna behöver fortfarande sponsras - flera av dem är gamla och skygga - troligtvis kommer många av dem att leva sina liv här och då kostar de - så fortsätt sponsra!!! Lite nya texter och bilder kommer snart på sponsorhundssidan! Meningen med besöket var ju att vi skulle träffa hundar och lära känna dem lite för att de senare ska kunna adopteras i Sverige. Ingen lätt uppgift - för många ljuvliga hundar!!! Naturligtvis känner ju Krystyna, Tomasz och volontärerna hundarna bäst så deras ord väger tungt... Hundarna för adoption kommer inom kort att presenteras på hemsidan!

Som alltid när vi är i Polen får vi bo hos Anna som denna gång har en av Trusias valpar, Trepcio, hemma hos sig. Söndag eftermiddag får han ett nytt hem - redan samma kväll får Anna mail från familjen som rapporterar att Valpen sover i sängen - när han inte busar... Lycka till lilla valp!

Tusen tack Anna för att vi än en gång fått bo hos dig och för skjutsning fram och åter!!!

pia@chanshund.com

Bilder från besöket på hundhemmet EMIR, november 2007, sida 1Bilder från besöket på hundhemmet EMIR, november 2007, sida 2Bilder från besöket på katthemmet "Koci Swiat", november 2007