Rapport från Elena i oktober 2007Från och med september 2005, efter ett ofantligt arbete från djurskyddsorganisationer i Sankt Petersburg, gäller en förordning om human behandling av hemlösa djur. Förordnin en förordning om human behandling av hemlösa djur. Förordningen förbjuder att döda djur, till förmån för kastrering och återlämning till deras ursprungliga områden. Veterinärnämnden var tvungen att snabbt inrätta en avdelning som skulle arbeta med frågan. Men eftersom varken de statliga eller privata veterinärerna vill ut och jaga hemlösa djur gick uppgiften över till djurskyddet.

Hela år 2006 fångades och steriliserades djur, och man har använt "Elenas" buss. Men även företaget Spectrans, som bildades ur det kommunala renhållningsverket och nu är ett privat, vinstdrivande företag, har fortsatt sin verksamhet. De dödar hundar i smyg, även hundar som har kastrerats. Det har sänts flera reportage i teve, med gråtande vittnen som har matat dessa hundar, och artiklar har skrivits i tidningarna. Och det har även varit en demonstration mot Spectrans på huvudgatan Nevskij Prospekt.

Allt detta har resulterat i en ökad kontroll av Spectrans verksamhet, och upprepade order om att de ska kastrera i stället för att döda. De har också beordrats att bygga en lokal för att hålla hundarna i tills de återhämtat sig efter operationerna. Men det viktigaste – att hundarna ska fångas av representanter från veterinärnämnden i stället för Spectrans anställda har inte gått att få igenom. Trots att Elena fick ett brev från ordföranden för "planerings– och försköningsnämnden", om att han anser detta vara ändamålsenligt. När Elena läste upp brevet i teve resulterade det i att han förlorade sin post, och att Spectrans fick ännu mer pengar, och började använda ett dyrt sömnmedel, Zolotil.

Bidragen för att lösa problemet med hemlösa djur för år 2007 har uppdelats märkligt.

För kastreringsoperationer gavs lite drygt 2 miljoner rubel, med målet att kastrera 3 000 hundar, och det är nästan uppnått vid denna tidpunkt. Det är ett högkvalificerat arbete, som kostar en del med tanke på material och lokaler. Å andra sidan, för själva infångandet, som är ett icke professionellt arbete, gavs 17 millioner rubel! Det skulle räcka för att organisera arbetet bra, om bara pengarna användes på rätt sätt! Men ingen vet var pengarna är! Lokalen för eftervård av opererade hundar har varit så pass kall att flera djur frös ihjäl förra vintern.

För att utföra kastreringar har Veterinärnämnden byggt om och utrustat en rätt stor byggnad för ändamålet. Man har köpt in två minibussar, av vilka en har gjorts om just för hundar. Men lönerna för de som utför operationerna är så små att det bara lockar entusiaster. När djuren är färdiga vaccineras och öronmärks de, och får en speciell ”fodervärd” som ser efter dem.

Det krävs inga stygn och hundarna släpps ut efter några timmar. Djur av båda kön kastreras, vilda djur fångas av Spectrans och tama av Elenas grupp. Men i verkligheten är det inte alla djur som kommer till lokalen. Spectrans arbetar också efter ett ”beställningssystem”, då olika företag beställer avlivning av djur direkt på deras territorium och betalar extra för det.

I februari fick Elena ett samtal om att det skulle bli en massavlivning i Petergof, en liten stad utanför Sankt Petersburg, på beställning av den stadens politiska ledning. Elena åkte dit med ett tv-team och var med hela tiden. Man sköt först på djuren med Zolotil, men när TV-teamet hade åkt eskalerade dödandet, och nu med hjälp av det förlamande ämnet Ditilin som gör att djuren kvävs till döds när lungorna slutar fungera. När Elena försökte hindra Spectrans personal från att döda djuren, kallade en av stadens representanter på polis. Men eftersom det är förbjudet att avliva djur på det sätt som skedde, anhöll inte polisen någon ur Elenas grupp, utan anhöll istället dem som avlivade djuren! Elena fick ta med sig en hundkropp som bevismaterial. Hon lämnade in kroppen för obduktion och man hittade spår av Ditilin i den.

Först ville inte polismyndigheten ta emot någon anmälan. Men efter att Åklagarmyndigheten kopplades in i ärendet mot Spectrans i april togs fallet upp och blev uppmärksammat på TV och i annan media. Något stöd från undersökningsdomaren har Elena dock inte. Han har sagt till henne att hon kommer att misslyckas och att man måste döda hundar! Fallet har fortfarande inte nått domstol. I samma veva har gjorts försök att väcka åtal mot Elena, för förtal mot tjänstemän. Hon har också blivit anmäld för att den 16 februari ha försökt stoppa avlivarna från Spectrans i deras arbete. Ärendet ligger nu i domstolen, och tas upp runt den 10 november.

Fler djurplågeriärenden

Det ligger flera ärenden i Sankt Petersburgs domstol, om djurmisshandel och vanvård, men är föga troligt att dessa kommer vidare. Ärendet mot en koreanska restaurangen har avslutats. Elena har under flera år försökt samla bevis mot en koreansk kvinna som dödar hundar och använder köttet i sin restaurangverksamhet. Det har varit mycket svårt att få domstolsväsendet att driva ärendet rättsligt. Elena har fått ett långt svar med resultatet av en inspektion, där koreanskan bekräftar att hon dödar hundar för köttets skull och en beskrivning av var och hur hon gör det. Nu har hon inte längre hundarna bundna i sumpmarken bakom restaurangen, utan hon ”jobbar” efter beställning från koreaner och kineser. En gammal kvinna (70 år) hittade i somras en vacker valp, och Elena fotograferade den för att ordna en omplacering. Men under en promenad anföll en uteliggare den äldre kvinnan, tog valpen och sålde den till koreanskan. Elena kom dit med en polis, och hittade ingen hund. Men koreanskan berättade själv att hon redan hade dödat valpen och började visa hur hon hade gjort det. Elena mår dåligt bara av att tänka på det nu efteråt. Hon hittade i alla fall några andra hundar hos koreanskan, som hon tog med sig.

Kudrjashkas historia

Elena fick ett samtal från en fabrik i Izhorskaja, om att vakter hade skjutit på en hund som höll till i området. Trots att många ur personalen kände och tyckte om henne. Elena åkte dit en kall dag, i 20 minusgrader. Fabriksområdet är gigantiskt, och hennes bil släpptes inte in. Ihop med ett par andra kvinnor fick hon gå i två kilometer i stark motvind över fälten. Till sist hittade de den blödande hunden, lade den i en tung kärra och drog den hela vägen tillbaka till fabrikens port. Sedan åkte hon genom hela stan till en veterinärklinik, och där hittade man 17 hagel i hunden. Hon döptes till Kudrjashka och har det nu fått det bra hos en familj i Finland. En polisanmälan har gjorts med anledning av skottlossningen, men föga förvånande har ingen skyldig hittats. Elena glömmer aldrig denna dag.

Export av hundar till andra länder?

Blandrashundar av mellanstorlek är inte populära i Ryssland, men ibland lyckas Elena omplacera sådana till Finland eller Tyskland. Nu undrar hon om vi skulle kunna hjälpa henne att få kontakter för att hitta fler hem utomlands? Alla hundar vaccineras som sagt, det kostar mycket men är nödvändigt. Pengarna samlas även in via Internet, och man ser till att det finns bilder och information om alla hundar. Därför är Elena mycket tacksam mot Alexandra för att hon tog initiativ till att köpa en digitalkamera åt henne.

Obs! Elena skulle behöva fler avtagbara huvuden för klippmaskinerna OSTER, som vi tidigare har gett henne. De gamla är slöa nu, eftersom de har använts flitigt.

Mejladress till Elena: bobelon@yandex.ru

Galleri